Homeopatisk läkemedelsrövning av Antimonium Phosphoricum
Innehållsförteckning
Förord s 2
NMF-Education s 2
Inledning s 4
Bakgrund s 5
Problemformulering s 6
Metod s 6
Allmänt om prövningen s 7
Prövningens genomförande s 8
Förhållningsregler s 9
Prövningen s 10
Diskussion s 22
Referenser s 23
Bilaga 1 patientfall s 24
Bilaga 2 symptomfördelning s 25
Bilaga 3 symptomfördelning, grupperad s 26
Förord
Prövningen på Antimonium Phosphoricum har som ändamål att bidra med prövning av ett nytt ämne till den homeopatiska farmakopén. Den har även som ändamål att orientera NMF Educations studenter till en djupare förståelse av den homeopatiska prövningen och ett ämnes verkan.
Prövningens utformning främjar den vetenskapliga uppsatsmodellen för lättare kommunikativ förståelse mellan allopati och homeopati.
Prövningen har genomförts vid två tillfällen. Första gången år 2003 (grupp A) och andra gången hösten 2005 (grupp B). Som underlag finns också journalanteckningar från ett patientfall (se bilaga 1).
Vi vill här också rikta ett tack till Greger Söderlund, Kjell Söderlund och Gert Eselböck som bidragit med värdefulla synpunkter.
NMF-Education
NMF-Education (tidigare Naturmedicinska Fackskolan) bedriver, sedan den grundades år 1975, en naturmedicinsk yrkesutbildning som leder till homiatrikerexamen.
Utbildningen till homiatriker är 5-årig och består till största delen av homeopati men även kiropati, akupunktur, irisdiagnostik och massage. Därtill kommer omfattande studier inom medicin, motsvarandeKAM´s (branchorganisationen för Komplementär och Alternativmedicin) målbeskrivning om 40 högskolepoäng.
NMF-Education har under sina 30 år utbildat över 300 homiatriker.
Denna prövning utfördes av homiatrikerstuderande vid skolan, under deras slutår.
Prövningsledare: Monika Swärd
Prövningsdeltagare Grupp A:
Helena Eddesjö
Lilian Widlund
Tove Karlsson
Ingela Jonsson
Grupp B:
Therese Andersson
Marika Jalil
Gisela Kinhult
Angelika Nylander
Carina Sandvall
Redigerare: Emil Bewö
Inledning
Under sin utbildning till homiatriker så drömde Monika Swärd att hon gick till sin homeopat, KarriKokko. Av honom fick hon ett medel. Han brukade aldrig tala om för sina elever vilket medel de fick men hon frågade i alla fall. Svaret hon fick var: Antimon Phos. När hon sedan vaknade kände hon starkt att det här medlet skulle hon göra en prövning på, detta var för ca: 12 år sedan.
Monika Swärd började med att göra en prövning på sig själv. Hon fick då symptomet att hon kunde snyta ut en stor koagulerad blodklump ur näsan vilket hon kände igen sen samma sak hänt då hon var tretton år.
Då Monika Swärd fick en patient med detta annorlunda, specifika symptom valde hon att testa Antimonium phos., vilket gjorde att patienten befriades från symptomet (se bilaga 1).
Monika Swärd bestämde sig för att göra en större prövning vilket lett till de prövningar som här nedan beskrivs, gjorda 2003 och i november 2005.
Sammanställnings av prövningssymptomen Materia Medica
Antimonium phosphoricum, Sb2S3 och P.
Medlet påverkar främst nässlemhinnan med torkade kråkor som snyts ut och smärtor i musklerna främst i rygg och bäckenområde.
Har en irritation på närstående, särskilt på familjen och speciellt på förmiddagen.
Känsla av att kroppen är lång och känner sig ej hemma i kroppen.
Tiden upplevs som om den går långsammare och det känns obehagligt att gå hemifrån.
Svårt att fatta sista ordet i meningen, böjer orden fel.
Tryckande huvudvärk i tinningarna och pannan. Det känns tungt i huvudet.
Mjäll och utslag i hårbotten.
Svidande ögonbesvär som kliar och rinner med en känsla som att ögat ska tryckas ut. Ljuskänslig.
Tryckande smärta i örat med tinnitus.
Nyser och snorar det kommer små och större kusar med torkat blod när snyter sig, men även blandning av torkat och färskt blod. Snuva som blir bättre i friska luften.
Rött, mjälliknande eksem i ansiktet med missfärgningar kring ögonen.
Torra munslemhinnor. Har törst men ingen hunger. Pirrande känsla i läpparna och herpesblåsa.
Svullen mage har en känsla av sten i magen. Avföring i varierande konsistens ibland med blödande hemorrojder och klåda.
Kissar oftare med riklig och klar urin.
Minskad sexlust.
Ont i halsen vid menstruation.
Harklar sig och har rikligt med saliv. Tungt att andas, hostar upp slem. Astma med väsande inandning.
Tyngdkänsla med värk i muskler och skelett. Speciellt i bäcken och lumbal området.
Bäcken smärtar ut i sätet. Kraftlös i benen, pirrande känsla i vaden.
Hudutslag, synliga blodådror i extremiteterna.
Alltid trött o desorienterad när vaknar, har drömmer om forna vänner.
Stor frusenhet.
Irritation för sina anhöriga. Psykisk och fysisk svaghet. Stor trötthet o törst. Nysningar och snuva ibland med blodblandat snor.
Modalitet:
Blir sämre efter måltid, sol, frisk luft blåst, hosta och att luta sig framåt. Sämre av vin i alla symptom.
Bättre av sömn och av att vara inomhus. Vid näsproblem blir bättre i frisk luft.
Bakgrund
Antimonium crudum och phosphoricum, Sb2S3 och P.
I fortsättningen kommer vi för enkelhetens skull benämna ämnet Antimon phos. Enligt efterforskningar som har gjorts under prövning av Antimon phos har ämnet inte påträffats som en naturlig komponent.De fakta som kommer redovisas nedan är de två ämnena presenterade var för sig.
Antimonium crudum
Antimonium crudum är en förening av Antimon (eng. Stibium) och Svavel med den kemiska formeln Sb2S3.
Antimon fick sitt namn efter att munkar på 1500-1600-talet gett det till sina grisar, för ökad tillväxt. När munkarna sedan förtärde grisköttet avled de (Antimon, l. anti-mot, mon-munk).
Antimon påträffas till vardags i plaster, i flamsäkra sammansättningar främst i datorer och madrasser.Det finns även i legeringar tillsammans med bly och tenn. Exponering verkar främst ske, när det handlar om akuta intoxikationer, i batterifabriker och på glasbruk.
En viss mängd Antimon finns uppmätt i dricksvatten. Direktivet om högsta intag utan giftverkan från WHO är 20µg/lit, räknat per 60 kg kroppsvikt vid ett intag om 2 liter dagligen. Orsak till utfällningen i vattnet är legeringar. Förslag på bly som större komponent i utbyte av Antimonet har legat men inte gått igenom. Antimon är en silvervit metall, räknas som tungmetall med en smältpunkt på 630°C ochen kokpunkt på 1635°C.
Akuta förgiftningssymptom är illamående, kräkningar, diarréer, hjärt- och lever- påverkan.
Vidare är hemolys påträffad. Vid yttre exponering på glasbruk och i batterifabriker har hud och lungskador uppstått.
Phosphoricum
De vanligast förekommande sorterna är röd och vit phosphor. Röd phosphor förekommer itillverkning av tändsticksplån. Vit phosphor används bl a i fyrverkeritillverkning. Det mindre vanligagula Phosphor har en mer frätande effekt i sin intoxikations symptomologi. Verkar frätande på slemhinnor, ögon osv.
Phosphor har en smält punkt på 44°C och en kokpunkt på 280°C. Tas lätt och snabbt upp av hud, särskilt skadad hud, vid exponering. Förr tillverkades tändstickor med enbart phospor i toppen som antändes utan plån.
Intoxication sker vid en förekomst av 0.2mg/kg. Men vid en dos av 15mg uppstår symptom hos en vuxen människa. Symptom uppstår i tre stadier:
- Initialt symptom från GI-kanalen som diarreér och kräkningar
- sedan chock och hjärtkollaps
- (om man överlever) uppstår njur- och lever.
Problemformulering
Syftet med denna studie är att utröna hur Antimonium crudum o phosphorus i form av medlet AntimonPhos kan användas i homeopatisk behandling. Det vill säga vid vilken symptombild är det lämpligt att använda Antimon Phos.
Metod
Metoden vi använt är enligt det som föreskrivs i Organon av Hahnemann och som beskrivs meringående nedan. Den första prövningsgruppen A bestod av fyra kvinnor i åldersgruppen 23-55 år. Den andra prövningsgruppen B bestod av fem kvinnor i åldrarna 26-56 år.
De båda ingående medlen Antimonium crudum och Phosphorus har blandats av Kjell Söderlund hos Nelfab Sweden AB i Örkeljunga i potens D 30. Ursubstanserna i beredningen, Stibium sulfuratum nigrum (Sb2S3) och ren gul fosfor (P) kommer från Staufen-Pharma i Göttingen, har beretts för hand till dilution i enlighet med den homeopatiska farmakopén (HAB 2004). Monika Swärd har sedan berett behandlingsflaskor med destillerat vatten, etanol och dilution till det prövade medlet Antimon Phos. Före intag har medlet slagits 9-12 gånger enligt den så kallade plusmetoden. I samtliga fall i grupp B har medlet intagits vid ett tillfälle.
Allmänt om prövningar
Hur en prövning av ett homeopatiskt läkemedel skall gå till finns beskriven i Hahnemann’s Organon med början i § 107 och fram till § 145 samt § 265.
Han börjar med att konstatera att om man gör läkemedelsprövningen på en sjuk person ”så ser man föga eller intet bestämt av deras (medlens) rena verkningar”. Man måste alltså utföra prövningen på en frisk person; ”Det är det enda säkra, naturliga sättet, att man försöksvis ger friska människor enstaka läkemedel i måttliga doser för att erfara vilka förändringar, symptom och tecken deras inverkan framkallar på kropp och själ”.
Hahnemann säger vidare att under den period man vill observera ett läkemedels verkningar får ingaandra läkemedel intas. Försökspersonen måste också hålla en sträng diet helst utan kryddor, grönsakeroch rotfrukter. Inte heller vin, sprit, kaffe eller the får intas under eller lång tid före prövoperioden.
Försökspersonen skall under prövningstiden undvika andliga och fysiska ansträngningar och avstå från alla störande utsvävningar och passioner. Hon/han ska ha uppmärksamheten riktad på sig själv och där vid vara ostörd. ”Han ska vara kroppsligt frisk och ha så mycket förstånd att han kan formulera en tydlig beskrivning av hur han känner sig.” enligt Organon. Ett läkemedel skall prövas både på män och kvinnor (§ 127). Symptomens ordningsföljd och tidpunkter för dessa skall antecknas noggrant. Det är också viktigt att försökspersonen försätter sig i olika situationer för fastställandet av modaliteterna, (§ 133).
Prövningens genomförande
Prövningen genomförs med början den 4 november 2005. Denna dag (för första dosen) är dag 0 (noll) i prövningen. Skulle det visa sig att försökspersonen har drabbats av tillfällig sjukdom t ex influensa, halsfluss etc. vid tidpunkten för prövningens igångsättande så skall prövningen uppskjutas till dess personen blivit frisk igen.
Medlet skall intas på fastande mage på morgonen. Medel i flytande form skall slås 9 – 12 gånger före intag (plusmetoden).
Medlet intas i upp till 3 doser med 24 timmars mellanrum. Observera att en upprepning av dosen endast skall ske under förutsättning att försökspersonen inte upplevt eller känt av några som helst förändringar,symptom eller tecken vare sig kroppsligt eller själsligt, mentala och psykiska förändringar inräknade.
Försökspersonen skall i protokollet inledningsvis notera månfas, årstid, var i menstruationscykeln hon befinner sig och väderförhållanden.
Avtal med närstående skall tecknas, denna person skall observera och anteckna symtom och förändringar hos försökspersonen.
Modaliteter: För noggrant fastställande av symptomet är det viktigt att försätta sig i olika situationer.Försökspersonen skall notera om symptomet ökar, minskar, förändras på något vis eller upphör och man återgår till sitt ursprungliga tillstånd.
- genom rörelse eller vila
- vistas inomhus eller ute i friska luften
- sitta, stå, ligga
- äta eller dricka (varmt/kallt)
- hur det blir när man pratar, hostar, nyser eller vid någon annan kroppsfunktion
- vid olika tidpunkter på dygnet
- vid olika väderlek (regn, sol, blåst eller vad som vid tillfället bjuds) Förändringar vid andra modaliteter skall om de förekommer noteras.
Försökspersonen skall anteckna;
- hur prövningen påverkade henne/honom i allmänhet
- hur han känner sig
- ange olika besvär och tillståndsförändringar
- ange tidpunkt för förändringens inträde
- och hur långt efter medlets intagande besväret uppträtt
- ange besvärets varaktighet
- ange förutsättningar kring symptomen (modaliteter mm)
- notera drömmar, dess känsla och intryck
- durationstid v.s. hur länge medlet finns kvar i kroppen efter en dos
Symptomen kategoriseras enligt följande:
RS – recent symptoms – symptom nu eller det senaste året NS – new symptoms – nya symptom
OS – old symptoms – gamla symptom, ange när det uppträdde senast AS – alternating symptoms – växlande symptom
US – unusual symptoms – för försökspersonen ovanliga symptom
Förhållningsregler under prövningstid
Läses noggrant igenom i god tid före prövning så att man kan planera sin tillvaro och diet.
Under prövotiden skall allt födointag (mat, dryck, snacks etc) noteras.
Kryddor: I så ringa mängd som möjligt.
Grönsaker/rotfrukter: Färska/frysta gröna ärtor och bönor, ångkokt potatis samt möjligen morötter då de har minst läkemedelseffekt.
Proteiner: Intages i typ och mängd som försökspersonen normalt gör, för att få så liten prövningseffekt som möjligt.
Bröd: Intages i typ och mängd som försökspersonen normalt gör, för att få så liten prövningseffekt som möjligt.
Drycker: Helst enbart vatten, skall vara så alldagliga som möjligt.
Kaffe och the: Eftersom dessa drycker är verksamma antidoter så skall dessa uteslutas ur kosten helst med början en vecka innan första intaget av medlet. Under prövotiden råder förbud. Detta gäller även grönt te och örtte då dessa har medicinsk verkan.
Vin/sprit: Förbud en vecka innan samt under prövningen.
Fysiska ansträngningar: Att avstå från så som fester, dans, sport, sex under prövotiden.
Andra läkemedel: Värktabletter, homeopatiska medel, komplexmedel, örter, vitaminer, mineraler mm skall avstås under prövningstiden, om det inte föreligger hälsorisk. I sådant fall skall dessa medel tillföras protokollet.
Prövningen
Grupp A, (kände till ämnet, gjorde prövningen 2003)
För grupp A redovisas ej vilka personer symptomen tillhör, ej heller klassificering av symptom.
Grupp B, (kände ej till ämnet, gjorde prövningen november 2005) AN- kvinna, 41 år
CS- kvinna, 56 år GK- kvinna, 26år MJ- kvinna, 44 år TA- kvinna,37 år
Klassificering av symptom
G-gammalt symptom
N-nytt symptom
O-ovanligt symptom V-växel symptom
Å-symptom inom samma år
Agg.= sämre utav Amel.= bättre utav
Sammanställning av symtom från grupperna A och B
SINNESSYMPTOM
Irriterad, vill ej ha folk omkring sig TA-O Gladlynt, uppåt, Mycket pratsam MJ-N
Irriterad och lättretad, (stickig) på förmiddagen CS-Å
Längtan efter att det ska bli natt, så att hon får gå och sova TA-N
Mycket svårt att koncentrera sig när hon kör bil, känns som om hon är i dvala TA-N Trött och apatisk, orkar ej engagera sig i någonting, vill bara lägga sig TA-N Känsla av klarare annorlunda tankar med större/vidare insikt AN-N
Rensad i hela sinnet efter stolgång AN-N Känsla av att vara jättelång AN-NInget intresse av sex, snarare motstånd GK Obehag av att åka hemifrån GK
Svårt att fatta sista ordet i en mening, böjde orden fel MJ-N Svårt att skilja personer åt, i film MJ-N
Tycker tiden går för sakta GK-G
Många djupa existentiella funderingar CS-G
Väldigt irriterad på närstående män MJ
Skällde ut svåger efter noter TA-N
Irritation, med kortare stubin AN-N
Inre stress CS-G
Beslutsamhet MJ-N
Irriterad GK
Ovilja att dricka alkohol MJ-N Tycker att saker tar mycket tid Svårt att sätta gränser mot andra
Frustration kring hur hon ska ha det, ”Känsla av att vara en otrygg flicka” Kränkningar, vanmakt
Kontrollbehov
Tar inte på sig andras känslor
Tar på sig ansvar om någon är arg/besviken Tycker att andra styr och ställerIngen inspiration att jobba
Påverkas av auktoriteter, besserwisser, duckar och blir svag/darrig i rösten Känns som om hon gråtit i flera år
Tycker ej om den ledsna sidan hos sig själv Disträ
Irriterad
Det känns tungt
Känner sig ”skohög” och ledsen Ledsen och gråter
Besviken och på dåligt humör mot mannen Gråtklump som vill upp ur halsen Kroppen känns vilsen
Har en känsla av att hon aldrig hinner ikapp jobbet Prestationsångest
Gör inte det hon borde, för att slippa/förebygga suget i magen av stress och oro över att saker görs för sent
Oro över att få pengarna att räcka till
YRSEL
Yrsel vid promenad på trottoar med rutor, utomhus MJ-N
Känns som omhela kroppen svajar då hon blundar AN-N
Yrsel blir sämre av vistelse inomhus MJ-N
HUVUD
Lätt huvudvärk, ca: 7 cm ovanför höger öra i ett ovalt område ca:10 cm i diam. MJ-N Tung i huvudet, spec. På vänster sida CS-O
Tilltagande huvudvärk över hela pannan och båda ögonen, agg. efter måltid, sol, frisk luft, blåst, amel. efter sömn CS-O
Sprängande huvudvärk CS-O
Enorm huvudvärk, känns som om ögat skall tryckas ut, amel, efter lunch, agg. vid nedbockande, utan hungerkänsla men med stor törst TA-N
Våldsamt ont vänster panna, och tryck mot vänster öga, agg. hosta och att bocka sig ner TA-N
Tung i huvudet med hastigt inträtt illamående, det bara smällde till GK Lite tryck på båda tinningarna
Allmän huvudvärk vid tinningarna Allmänt ont i huvudet
Tryck över båda sidorna på pannan, starkast under eftermiddagen, avtagande till kvällen, mindre dunkande 22:30
Dag 16: 15:30 vimsig och snurrig
15:00 huvudvärk vid tinningarna och sidorna på pannan men bara ibland pirrningar/stickningar och enkänsla av att det dras åt och blir spänt i övre bakhuvudet, blir då orkeslös och har ingen lust att jobb, får ingen energi att vara effektiv
Mjäll i hårbotten
Håret blir fort fett och stripigt
Kliar lite vid fontanellerna när håret är nytvättat, dag 2; håret fräschare, dag 3; klåda i hela hårbotten,dag 5; klåda i fontanell delen, på övre bakhuvudet och ovanför öronen Psoriasisliknande eksem i hårbotten
ÖGA
Känsla av att ögat ska tryckas ut med enorm huvudvärk, agg. av att bocka sig ner TA-N Öga, smärtar, känns som om det skulle brista CS-N
Känsla av att ögat skall tryckas ut mot näsroten TA-N
Känsla av tryck mot ögat med huvudvärk, agg. hosta och att bocka sig ner TA-N Små, trötta, som det är svårt att hålla öppna, svårt att titta TA-N
Lite röd på ögonlocket, i ögonvrån TA Vagel i ögat TA-G
22.00 kliar på höger ögonfrans och i ögat
22:30-23:30 sveda i båda ögonen, tårvätskan rinner rikligt från hela ögat 15:00 trött i ögonen – ingen lust att jobba, tryck över tinningen
23.30 grus i ögonen, trötthet slog till.
22.00 sovdags kli i ögonlocken.
Ögonen tårades mycket. Det rann ur inre och yttre ögonvrån ner på kinden. 11/11 tårvätskan som torkat fast under ögat som torrt salt- vita ränder.
Ett tjockt lager mjälliknande, under båda ögonbrynen (psoriasis enligt hårolog).
SYN
Ljuskänslig TA
Måste kisa med ögonen för att inte få in för Mycket ljus CS-O
ÖRA
Ont i vänster öra MJ-G
Tryck och pip i vänster öra TA-G
Tryck/toksurr i höger öra när hon böjer sig TA-N Tjutljud korta stunder långt in eller bakom.
HÖRANDET
Hörsel på vänster öra försvinner till och från TA-N Pip i bägge öronen TA-G
NÄSA
Liten svidande känsla i nässlemhinnan som sedan ökar kraftigt, det känns som om man fått en kallsup i klorvatten, amel. utomhus TA-N
Bränner i nässlemhinnan TA-N Nysningar och snuva TA
Finne i vänster näsborre TA-N Nyser, snorig , kli i näsan GK
Snuva vänster näsborre på morgonen, amel. i friska luften CS-N Torr i näsan och täppt GK
Snorig på morgonen, som försvinner TA-O
Snorig långt bak. Fnyser ut torkat blod (platta grejer med storlek som en nagel).
Dag 3: betydligt mindre blod som täpper till och snyts ut, (knappnålshuvuds storlek). Dag 4: något stora blodplättar torkade – snöts ut.
Inget blod endast lite irritation i höger näsborre. Dag 7: inget näsblod. Nös 3-5 gånger 2 gånger.
Dag 9: rynkar panna då hon känner sambons lukt, blir allvarlig och besviken, unken svettlukt, instängda kläder, dålig andedräkt – tobak och alkohol.
Saknar en god kyss och närhet eller skyller hon på lukten för att slippa?
Dag 14: vaknade med klåda i näsan, kakor av torkat blod och snor som satt fas i näsborrens innerväggar.
Dag 18: snyter färskt torkat blodblandat snor. (mensen har startat)
11/11 snyter rent blod ibland, men oftast med snor eller intorkat i inre näsborren. Fick en brännande/svidande känsla i nässlemhinnan när hon drack vin TA-N
ANSIKTE
Ont över vänster ögonbryn MJ-G Mycket blek med feberutséende TA
Mycket kraftiga ringar runt orbitan (ögonhålan), ser ut som om hon supit en vecka TA-N
Herpes blåsa på höger sida överläpp CS-Å Pirrande känsla i läpparna MJ-N
Akne CS-G
Torra hudfläckar runt munnen MJ
Rödlätt eksem flagor mellan ögonbrynen. Torr vid tinningarna. Slät hy. 16-16.30 varm, röd om kinderna
Dag 6: eksem, mjälliknande, nästan borta, har några enstaka mjäll. Dag 8: ögonbryns eksemet rödare och mera mjäll.
11/11 mjället borta i 2 dagar, det röda skinnet flammar ut vid stress. Flammigt rött mellan ögonbrynen och ovanför dem.
MUN
Torra munslemhinnor CS-G
Tungan känns lätt förstorad och svullen MJ-G
Torr i munnen med ökat salivflöde, mycket fuktigt MJ Fuktig smak i munnen, smaklöst AN-O
Torr i munnen med väldig törst TA Torr i munnen GK
TÄNDER
Tryck i en tand efter vin TA
STRUPE/HALS
Ont i halsen, i bakre delen av gommen, lite röd och svullen på vardera sida om svalget GK
Tonsiller något svullna och röda, mera ont i halsen, lite kli i gommen GK Lite on i halsen TA-G
MAGE
Enorm törst, ingen matlust TA-O
Kan inte äta så Mycket, men ändå inte så hungrig GK-Å-G Blir vansinnigt sugen på fisk och tomat AN-G
Illamående, lätt kväljande känsla med oljig konsistens MJ-N Obehagskänslaefter intag av ett glas rött vin, blev mätt TA-N
BUK
Liten klump/stentungkänsla i övre buk GK-O
Tyngdhetskänsla i buken AN-G
Svullen mage GK-G Känner avbuken TA
Dag 5: 18.30-22.30 Har ätit ”stompig” mat, magen svällde upp och blev som en hård ballong.
Har ökat i vikt den senaste månaden.
Dag 6: Kände sig uppblåst hela dagen, var hungrig efter kl. 12.00, men magen kändes fylld.
Toalett besök för att bajsa 5 gånger!!
Dag 9: Tillfällig känsla av en stenhårdklump i magen.
Vecka 3: Började att skaka och må dåligt vid 22-tiden, kräktes upp all mat. Kräktes 4-5 gånger under natten. Var kraftlös dagen efter.
ÄNDTARM
Inget behov av att gå på toaletten GK-G, AN-N Inaktivitet varannan dag AN-O
Blödande hemorrojder CS-N
Klåda i anus, ont och svullen har små ömma bölder.
AVFÖRING
Kommer lätt, är fluffig, mjuk och luktar gammalt utedass AN-N Går på toaletten direkt efter uppstigande TA-N
Behöver gå flera gånger/dag, försvann vid resa TA-N
Ljus avföring, går ej att spola ner allt i en spolning. Flyter upp.
URINORGAN
Lätt kissnödig hela tiden GK-O-N Kissar mycket var30:nde minut MJ-N Uppe flera gånger på natten MJ-N
Tyngdhetskänsla i njurområdet från lumbalen AN-N Uretra (urinröret), känner av att det finns där GK-N Urin, klar och riklig MJ
UNDERLIV
Lätt brungul flytning MJ-G
Inget som helst intresse av sex, snarare motstånd GK-G
En tryckande molande värk vid vänster äggstock, agg. att böja sig fram AN-För tidig och för lång menstruation TA
Klåda. Små vårtor. Inget sex på 9 månader. Gulaktiga flytningar (ingen lukt). Dag 10: sex med sambon, skönt och befriande för båda!
2 dagars riklig blödning, tvärt slut, sedan endast flytning. Trött ont i halsenvid mens. Samband med näsblod – Mens?
STRUPHUVUD/LUFTSTRUPE
Pratar med kraftig stämma MJ-N
Rösten introvert. Harklar sig ofta. Höger sida av tungan kliar? Pulserar fram vätska. Dag 2: 8.00 harklar mycket spott ur halsgropen. Drog ner spottvätska från bakre delen via näsborren. Hostade upp lite, segtatt svälja. Det var kvar i halsgropen och irriterade och kliade.
15.30 torr hosta i 2-3 minuter efter Chi San intag.
Dag 4: 07.45 lite ont i hals, höger sida. 8.00 ingen svullnad.
ANDNING
Astma, tung och svårt att andas GK-G Väsande inandning GK-G
HOSTA
Hosta med slem och pip, väsande spec. på inandning GK-G Lätt hosta, kort stund TA
Brännande, varm hosta GK
UPPHOSTNING
Tjock genomskinlig GK-G
BRÖSTKORG
Hjärtklappning, plötslig men under 30 min TA-Å Liten klump/stentung känsla i bröstet GK-N
Klåda under brösten vid solarplexus. Små utslag likt finnar.
RYGG
Smärta i lumbalen och svårt att röra sig, agg. vid böjning framåt och bakåt TA-G Tyngdhetskänsla ochmolande värk i lumbalen och i höften, spec.vänster sida AN-N Ont i ryggen, ländryggen och bröstryggen GK
Drar i höger nackparti, uppåt och neråt AN-G Brännande känsla i lumbalen CS-G
Dag 5: lite ont/stelt bak i nacken mot skuldrorna.
Dag 6: lite öm vid vridning av huvudet, hö nacke och axel.
Dag 8: som en tyngd av trötthet i båda axlarna från fästet i nacken. Knäcker i nacken vid vridrörelser. Musklerna och skelettet kändes ömma som om de var alldeles uttröttade, efter 20 minuters massage var känsla fortfarande kvar.
EXTREMITETER (ARMAR OCH BEN)
Höger handled värker och knakar AN-G Tyngdhetskänsla medmolande värk i höften AN-G
Bäckenet, smärta på höger trochanter major, strålar i gluteusvecket TA-N
Huggsmärta i höger gluteusveck som strålar mot trochanter major och bakre låret, med svårighet att gå TA-N
Kraftlös och matt i båda benen CS-G
Huggsmärta i gluteusvecket i på vänster sida, endast några sekunder TA-N
Pirrande känsla i underben och fötter, blodtillförseln ökar MJ-N Ont i höger vad, strax innanför baksidan av knät MJ-N Rysningar i vänster ben, sedan i bägge benen MJ-G
Pulserande känsla, pirrar i vaderna MJ-G
11.00 Övre armmuskeln började att rycka då hon satt och fikade (och släppte relativt tunga väskor med jobbpapper i).
15.00 Darrig i knäna.
Från 19.30 dag 8: Muskelvärk i övre delen av vaderna i båda benen, var trött och öm i knäledernas baksida.
21.30 Krampkänsla i höger vad (överdelen).
Dag 9: sträckningar i vaderna har släppt, men har fortfarande lite ont i knäleden vid tryck och rörelse.
11/11 om hon sitter (i buss) och vrider till vänster får hon ont i höger höft eller den övre delen avmuskelfästet för stjärtmuskeln. Den orkar inte benet framåt eller att lyfta benet, känns det som. Men det funkar ändå och är lite ont en stund.
Har små sår runt och skadade nagelband. Skakig i visst läge.
19.00 blev varm om händerna men ej om fingertopparna.
Skinnet nedanför höger långfinger nagel, nagelbandet lossnade och blödde. Dag 3: såret på lillfingret är nästan läkt.
Dag 6: tummar båda, skinnet under nagelbandet lyftes upp och gick sönder, blodet rann en stund.
Fötter blir snabbt kalla.
Vänster fot kall även i skorna inne, upp till halva vaden (ej fullt rörligt). Ständigt kall om vänster fot, ankel och nedre delen av vaden.
SÖMN
Sovit gott, djupt och drömt MJ-G
Somnar så fort hon sätter sig, sovit mer eller mindre i tre dygn, alltid trött, kan ej hålla sig vaken ej heller efter måltid TA-N
Vaknar med ryck kl.04.00, helt förvirrad vet ej var hon är, allt snurrar, tar lång tid att fatta att hon är hemma i sin säng TA-N
Trots lång och god sömn, ej utsövd TA
Störd sömn p.g.a. törst på kvällen TA-N
Tokfrossa och iskall, somnar på soffan, helt utslagen TA-N
Ville sova hela tiden och sov större delen av dygnet, jävligt trött CS-N
Vaknade under sömn, kl. 04.00 och 07.00 och gick för att kissa, ej vanligt MJ-O Sov djupare än vanligt GK
Orolig sömn, vaknar 10-25 ggr/natt CS-O
DRÖMMAR
Drömmer om avslut med tidigare kärleksförhållande som tog slut för två år sedan. Drömmer att hon städar X-pojkvännens kontor som är nerslitet, slarvigt, ostädat och mörkt. Tar sina väskor och ger sig av, men glömmer dem mitt i natten vid enkel busstation. Får hjälp vid ändhållplatsen att åka tillbaka ochhämtar väskorna och tar dem med sig hem i natten, vaknar sedan trött men nöjd, känner sig ändå stark efter nattarbetet. MJ-N
Mardröm, barndomsvännen var gravid och tyckte att det var hennes fel, kom i illgrön klänning som hon lånat för 15 år sedan och sytt upp, den gravida vännen var därför skitförbannad. även drömt om ettgammalt förhållande. Hånglar under filt med gammal pojkvän samtidigt som gamla väninnan skällde. GK
KYLA/FRUSENHET
Fryser GK
Lite rysningar straxt efter intagandet av medlet MJ-G
Tokfrossa och iskall, ligger och skakar, kvarstår i 7 timmar TA-N Frusen efter att ha sovit hela eftermiddagen CS-G
Frös flera timmar trots kläder och täcken MJ-G Frusen TA
FEBER
Värmevallning GK-O
SVETTNING
Blir varm och börjar svettas CS-G Luktande svett MJ
HUD
Herpesblåsa höger överläpp CS-Å Finnen i vänster näsborre TA-N Finne i höger öra TA-N
Blodådror på händerna blåfärgade och synliga, ett återkommande symptom MJ-Å Åderbrock/nät på vänster vad, utsida av underben, samt i knävecket, kraftigt rödblåfärgade MJ-N
Svällande av tidigare havd ålders-vårta TA-N Akne CS
Torra hudpartier runt munnen MJ-G
ALMÄNNA SYMPTOM
Ordflöde som aldrig tar slut, behov av att prata MJ Allmän psykisk och fysisk svaghet CS-G
Lång reaktionstid TA-G
Inre ryckningar i övriga kroppen, som ryckiga rörelser. Kunde känna ryggen men ej navel och bäcken. Törstig. Vaknar törstig.
Dag 7: Fruktansvärt trött, vill sova.
8.30 darrar invärtes med hjärtklappning. Trötthet vid 20-21 tiden.
Dag 9: Varm, klibbig, under kvällen, fast lite frusen över bålen.
11/11 Piggare på kvällen, tidigare har hon ej orkat ta itu med något på kvällen. Det ha känts övermäktigt mycket att göra.
2 veckor efter intagande av medlet ansamlas vätska i hela kroppen och kvarstår TA-N
Diskussion
Det prövade medlet som består av komponenterna Antimonium crudum och Phosphorus har i prövningssymptomen gett uttryck för de symptom som finns i vart och ett av de båda ingående medlen, men också för synergin av de sammansatta energierna.
Prövningen visar att Antimon phos sannolikt kan vara verksamt i såväl tidiga som sena stadier av utbrändhetssyndrom. Både det intensiva, maniska och brinnande finns närvarande likaväl som det totalt utmattade där bara vilan i sömnen finns kvar.
I medlet finns också uttryck av pubertet och tonårstider. Man kan se konflikten mellan det maskulina och feminina (Phospurus anses länkad till planeten Venus) samt förhållandet mellan dessa energier. De intensiva trötthetssymptomen likaväl som intensivt babblande leder också tankarna till tonårs- och brytningstider.
Utrensningarna av allt gammalt (snuva-, urin-, avföringssymptom) gör också att tankarna leds mot transformationer eller utvecklingssteg av olika slag. Jämför gärna med Tarot´s kort djävulen (uppgörelsen med sin bakgrund, föräldrar, normer etc) och döden (den ultimata transformationen där alltgammalt lämnas för att ge plats för något nytt/nästa steg i utvecklingen) som väl speglas i medlet.
Det symptom (näsblod och koagulerat blod i näsan) som utgjorde upprinnelsen till dessa prövningar förekommer i grupp A men inte alls i grupp B. Orsaken till detta kan man enbart spekulera kring. Kan potensen, förhållanden vid iordningställandet av medlet, aktuell månfas eller andra faktorer ha avgörande betydelser? Det skulle också vara utav stort intresse att vidare studier gjordes på gruppen män som i detta underlag saknas helt.
I prövningssymptomen kan man också se en koncentration till huvud och höft/länd områdena (se bilaga 2). Det finns såväl sprängande huvudvärk, förvirring och bihåleproblem i huvudregionen som smärtor och andra sensationer i höft/lumbalregionen.
Med de påfallande tecknen på utmattning och utarmning som har visats i prövningen av Antimon phos så torde medlet kunna hänföras till miasmen Psoran.
Man torde också kunna dra slutsatsen att det finns en koppling till de miljöer där tungmetallen Antimonkan utsöndras och förorsaka en långsam förgiftning som bidrar eller leder till det vi kallar utbrändhet. De miljöer som kan vara aktuella är offentliga miljöer, kontor etc. Det vill säga alla miljöer där det finns datorer, möbler, gardiner, mattor etc som innehåller flamskyddsmedel med Antimon som verksam beståndsdel.
En ytterligare fundering är hur våra barns miljö är kontaminerad med datorer, TV- apparater på sina ibland små rum. Kan Antimon phos vara en ny stor polycrest?
Referenser:
Gert Eselböck, DCG AB, Handbok del 2, homeopatisk läkemedelslära, 1990, Uddevalla
T.F.Allen, The encyclopedia ofpure materia medica, band 1, J.J. offset printers, 1992, Delhi
WHO´s hemsida
Jan Scholten, Homeopathy and the elements, Stichting Alonnissos, 1996
Lars Dahlstrand, Allmän kemi, D&D förlag, 1984
Kontakter:
Giftinformationscentralen, Stockolm, Sverige, 08-331231
Monika S Swärd phenix.se