Monika Swärd 1994.

Det är inte bara Dracula som existerar i Rumänien utan också ett nyvaknat intresse för de alternativmedicinska behandlings- metoderna och då framför allt Homeopati.

Jag Monika blev bjuden av världshjälps organisationen AMURT att få arbeta med undervisning och behandling på deras homeopatiska kliniker och skolor i Rumänien. Den homeopatiska kliniken i Bukarest öppnade i juli 1991, med hjälp av dr. Gabriel Campuzano. Det efter att den rumänska hälso- och sjukvårdsmyndigheten bett Amurt om hjälp att etablera alternativa behandlingsmetoder i Rumänien.

Kliniken i Bukarest.

Den homeopatiska mottagningen startade sin verksamhet i en trerums lägenhet i ett av de många betonghusen som finns i staden. I dag är det en av de största av Rumäniens homeopatiska kliniker. Där arbetar för närvarande fem homeopatiska läkare var av tre på heltid. (I Rumänien är lagstiftningen sådan att du först är utbildad och godkänd läkare för att sedan vidareutbilda dig med specialitet homeopati.) Varje dag kommer det också flera elever till kliniken för att få ta del av den praktiska undervisningen i patientbehandlingen. Eleverna får sitta med vid anamneserna och ta del i arbetet. Att fastställa det lika homeopatiskamedlet, föreskrivning, ordination och distribution av det homeopatiska medlet.

Varje lördagsförmiddag samlas en studiegrupp i homeopati på kliniken. Där de undervisas om och diskuterar olika homeopatiska enkelmedel. Patientfall tas upp som exempel eller så hålls det föredrag av någon utifrån inbjuden föredrags hållare. Ibland delar någon i gruppen med sig av sina erfarenheter, eller det som behöver diskuteras för att djupare kunskaper och förståelse ska kunna skapas.

Finansiering från England.

I dagsläget erbjuder Bukarestkliniken gratis behandling och medicinering till det rumänska folket. Marknadsföringen sker genom ”mun-till-öra” metoden. The English Society of Classical Homeopathy är sponsor av Bukarest kliniken. De bidrar med stöd, rådgivning, utbildning och löner till anställda läkarna. De betalar även för lokal hyran och klinikens löpande utgifter. Donationer från förbundets medlemmar sker i form av litteratur, utrustning och läkemedel. Vilket innebär ett väldigt begränsat utbud finns att tillgå, både vad det gäller val av potenser och de små mindre kända homeopatiska medlen. Dagligen sker det att ett medel eller en potens tar slut- som allting annat i Rumänien.

En gång i månaden kommer en lärare från England för att undervisa på den ettåriga vidareutbildningen på 60 universitetspoäng i homeopati. Många av dem väljer fortsatta studier via distansutbildningen, där man träffas en gång per månad plus en vecka över sommaren. Utbildningen grundades av Peter Chapell och drivs som projektet ”Overseas Training of London, College of Classical Homeopathy”. Denna kurs förekommer i hela Östeuropa inklusive forna Sovjetunionen.
Homeopati är en relativt ny behandlingsmetod i Östeuropa. I Bulgarien fanns den inte alls innan denna kurs startades. I Rumänien har homeopati använts sedan 1970-talet. I länder som forna Tjeckoslovakien och Jugoslavien sedan början av 1920-talet, då med inflytande främst från de franska homeopaterna.

Dr. Adina, var tidigare föreståndare vid kliniken i Bukarest, men 1990 öppnade hon en klinik i Brasov som hon nu själv driver. Hon försörjer sig på sitt arvode från patienterna som (1993) ligger på 3000 ley (då motsvarande 11,50 skr) per besök. De homeopatiska läkemedlen sponsras även här av de engelska homeopatiförbundens medlemmar.

När jag besökte Dr. Adina i Brasov, som är beläget i bergstrakterna där det sägs att Dracula bodde. Passade jag på att besöka de mineralkällor som finns. De fina ”spa” anläggningar som nog har funnits var nu illa medfarna. Men det fanns flera olika naturliga källor att välja på. En av bassängen bestod främst av Svavlets ruttna-ägg-doft och gulaktiga färg, den andra var väldigt hög i sin järn-halt med sitt rostfärgade vatten och doft av gammal järnspik. Sedan fanns det andra källor med helt rent, klart och luktfritt vatten. Fick även möjligheten att besöka en äkta svavelgrottorna, där väggarna var täckt med svavelgul färg och svavelångan låg som en dimma i grottan. Att kliva in i grottan och den kroppsdelen, i det här fallet mina ben, som täcktes av ångan blev snabbt brännheta, kliande och röda. Det tog tre dagar innan jag lyckades får bort svaveldoften från min hud.

Ny klinik i Timisoara.

Under vägledning av en av representanterna från Amurt begav vi oss med tåg till Timisoara som ligger beläget i den västra delen av landet. Ett litet udda resesällskap i det knök fulla tågvagnarna, en filipinsk man i knall orange kaftan och turban med en blond svensk kvinna. Målet vi hade för resan, som vi också uppnådde, var att finna en lämplig lokal till ännu en klinik. Planerna var att där bedriva mottagning för både homeopati och akupunktur. En färdig utbildad läkare med homeopati kompetens fanns redan på orten som blivande föreståndare.

Resume.

Jag hittade den här artikeln som jag skrev för 25 år sedan och tycker att den fortfarande är lika aktuell. Tyvärr har jag inte längre någon personlig kontakt med läkarna eller eleverna från dän tiden. Men den som vill undersöka dagsläget kan besöka hemsidorna
www.amurt.org
http://hpathy.com/homeopathy-papers/homeopathic-education-romania/