Vad är homeopati?
Homeopati är en TM/KAM* läkemetod som behandlar allmänsjukdomar med invärtes medicinering. Substanser från ört-, mineral-, vatten- och djurriket används som läkemedel. Efter att ha genomgått en speciell homeopatisk beredning kallas dessa läkemedlen för homeopatika och är godkända och registrerade hos läkemedelsverket.
(*WHOs definition Traditional, Complementary and Alternative Medicine)
Kortfattad bakgrundsinformation
Den här gången var det inte de gamla grekerna som utvecklade den homeopatiska läkemetoden Simile– eller likhetsläran, utan den tyska läkaren Samuel Hahnemann (1755-1834). Men redan Hippokrates (460-370 f v t) definierade två olika sjukdomsmetoder i sin bok ”Om människans natur”. Han skrev att det fanns två sätt att bota sjukdomar ”genom motsatser eller genom likheter”. Likhetsmetoden är den som ligger till grund för homeopatin och motsatsmetoden den som ligger till grund för den västerländska hälso- och sjukvårds metoden. Likhetsmetoden benämns homeopati och kommer från de grekiska orden homios, liknande och pathos, lidande. Motsattsmetoden benämns allopati, i den homeopatiska dåtida litteraturen. Ordet kommer från det grekiska ordet allos som betyder motsatta och patos, lidande.
Homeopati går ut på att hitta det ämne som stämmer överens med hela den sjuka personens lidande. På så vis upplöses sjukdomen i sin helhet för att förbli botad även efter avslutad behandling. Läkemetoden är framförallt anpassad för att läka kroniska, långvariga besvär och allmänsjukdomar men fungerar precis lika snabbt och säkert vid akuta sjukdomar, trauman eller skador.
Läkemetoden Homeopati använder sig endast av ett homeopatiskt läkemedel i taget som passar in på patientens totala symptombild, för det är en behandlingsform som inbegriper hela den mänskliga organismen, då den är odelbar.
Det går även bra att använda örter, läkeväxter och andra ämnen utifrån den homeopatiska likhetsmetoden, under förutsättning att de inte är giftiga i sin rena och naturliga form.
Läkemetoden och arbetsmetoden
Läkemetoden bygger på tre (3) olika grunder och arbetsmetoden på två (2).
Läkemetoden:
Simileregel (likhetsregeln) § 3
Läkemedelsprövning på friska § 144
Individuellt anpassat läkemedel § 191
Similieregeln
Den homeopatiska läkemetoden bygger på principen ”det som upplöser sjukdomarna i sin helhet genom sin likhetsmetod”. Metoden lyder under principen, som på latin lyder Similia Similibus curentur, på tyska Ähnlich kann mit ähnelich geheilt werden.
Likhetsregeln, även kallad Simile, är den grundläggande förutsättningen för att den homeopatiska läkemetoden ska kunna utföras. För det behövs information om den sjukes symptom, som är sjukdomen. samt kunskap om de symptom som framkom vid de homeopatiska läkemedelsprövningarna.
Läkemedelsprövning på friska
Den homeopatiska läkemetoden fungerar genom studier av vilka symptom ett visst ämne ger upphov till hos en frisk människa. Detta sätt att grundligt iaktta ett ämnes inverkan på den mänskliga organismen kallas att göra homeopatiska läkemedelsprövningar. Återfinns sedan likadana förändringar och symptom hos en sjuk människa så föreskrivs just det ämne som ger upphov till de symptomen.
Ett exempel på en läkemedelsprövning som vi alla någon gång ofrivilligt har råkat ut för är den av Allium Cepa, rödlök. När vi skalar och skär en lök börjar ögonen svida och tåras, näsan börjar rinna med en vattnig och frätande snuva. Precis samma symptom som en människa upplever vid en förkylning eller allergi, utan att för den sakens skull vara sjuk. Vi har nog också fått erfara att lök kan vara gasbildande om vi äter för mycket, att magen börjar rumla runt och att vi släpper väder. Därför används Allium cepa även vid vissa former av kolik.
Här ser vi genialiteten i likhetsmetoden.
Individuellt anpassat läkemedel
Sjukdom är sjukliga förändringar från det tidigare friska tillståndet, som uttrycks genom symptom yttringar som är själva sjukdomen. Läkning sker när sjukdomssymptomen försvinner och hälsan återkommer. Det uppnås genom förskrivning av det läkemedel som överrensstämmer med de uppvisade och upplevda sjukdomssymptomen hos den sjuka.
Eftersom sjukdomarna har olika beteenden bemötas och behandlas de med olika homeopatiska läkemedel utifrån just den indivdens symptom. Benämningen huvudvärk kan ge olika uttryck hos olika individerna. Hos den ena personen är huvudvärken bultande och blir bättre av tryck, hos den andra är huvudvärken tryckande och blir bättre av kyla. Därför kommer det att föreskrivas helt olika homeopatiska läkemedel, uti från den individuella sjukdomsbilden.
Arbetsmetoden för att uppnå resultat med den homeopatiska terapimetoden
Anamnes, samtalet med patienten §§ 83-89
Valet av ett homeopatiskt läkemedel §§ 108-245
Anamnesen och valet av ett homeopatiskt läkemedel
Valet av det för dig anpassade medlet tar hänsyn till alla dina symptom, såväl fysiska, mentala och emotionella. Endast ett medel ordineras för din totala symptombild. Du får berätta hela din sjukdomshistoria (anamnes) under konsultationen. Alla dina nuvarande symtom tas i beaktande till en helhet. Konsultationen leder fram till att ett homeopatiskt läkemedel ordineras dig. Under en perioder på 10 veckor, vid kronisk sjukdom, sedan görs ett nytt uppföljande besök. Behandlingen pågår tills du känner dig frisk. Läkta symptom förblir läkta även efter avslutad behandling.
Olika typer av sjukdomar
I den homeopatiska läran delar S. Hahnemann upp olika kategorier av sjukdomar. Eftersom de har olika beteenden och utifrån den homeopatiska metoden behöver de bemötas och behandlas olika. Olikheterna ligger dels i sjukdomens ursprung, dels i hur livskraften reagerar och agerar i relation till den kategorin av sjukdom. Därför behövs det även olika typer av förfarande vid behandlingen av dem.
De olika kategorierna är:
Den akuta, de som kroppen själv kan läka ut.
Den epidemiska, sjukdommar drabbar hela befolkningsgrupper.
Den kroniska, de sjukdomar som kroppen ej själv kan läka utan mediciner.
Den iatrogena, den av läkaren/medicinen orsakade sjukdomen.
Trauma-behandling, olycksfall och skador
Välkommen att boka tid för ett friskare liv!