Pulsatilla-bilden framträdde tydligare med sjukdomens förlopp

Av homeopat Monika Swärd

Pulsatilla (Puls.) är ett stort och mycket använt medel (pollycrest),Pollycrest innebär att medlet är prövat på många personer och att man har en bred symtom bild, polly= många crest=symtom, tyvärr finns det en misstolkning att polly crest skulle innebära att ett medel var mer frekvent förekommande än något annat, men så behöver inte vara läget vilket tål att fördjupa sig i.
I nr 2-99 av Homeopati för djur, beskrevs detta medel mera ingående. Här är ytterligare en bild: En nio-årig dobbermantik söker hjälp för bl.a hälta och svarar mycket bra på behandling med Puls.

   I detta fall kan vi tydligt se hur Pulsatilla-bilden vuxit fram under sjukdomens förlopp både mentalt och fysiskt. Tiken var tidigare en frisk och framåt hund, men blev sedan biten två gånger. Efter de händelserna har hon gått djupare och djupare in i sin sjukdomsbild.

   Typiskt för Pulsatilla patienten är att hon kräks av fet mat eller griskött, och att hon blir timid och undfallande. Vanligt är också hälta, sämre av värme, skendräktighet och tumörer i bröstkörtlar. Vanligt är också en brist på törst då det normalt skall finnas en törst ex. vid feber.

   Pulsatilla är också ett dräktighetsmedel, som kan användas med framgång i fall där den totala symtombilden överenstämmer. Medlet kan också vara aktuellt när fostret/fostren ligger i sätesbjudning, eller om förlossningen är trög, med ex. fruktlöst krystarbete, eller då det helt enkelt kommer av sig. 

Anamnes – sjukdomshistoria

(rubriker ur repertoriet för Puls.)

Halt i vänster fram (extremiteter-smärta-ben-gång). Det verkar vara i tassen men det finns inga synliga fel.

Har tidigare blivit biten i ryggen och efter det har hon enligt röntgenbilderna en sammanväxningar mellan ryggkotorna vid skulderbladen och i ländryggen. 

Det började med att hon vägrade hoppa en månad efter att hon blivit biten. Hon fick då kiropraktisk behandling och blev bra. Sedan blev hon biten igen och efter det har ingenting hjälpt (mentalt-rädsla, ont av, åkomma av). Det var för ca 3 år sedan. 

Då blev hon pensionerad och slutade tävla bruks. Nu är hon halt till och från.

Hon är pigg på morgonen. På eftermiddagen är hon jätteseg och vill inte alls gå ut (sömn-sömnighet-eftermiddag). Nu för tiden räcker det med en promenad och sedan vill hon helst sova. Så har hon aldrig varit tidigare.

Hon klarar inte av fet mat, då kräks hon. Hon hade binnikemask för 1 år sedan, efter det började hon bli känslig för fet mat (mage-illamående-fet mat, efter).

Sedan hon blev biten har hon blivit en snäll hund (mentalt-mildhet). Hon leker med sina hund kompisar, men har blivit reserverad mot främmande hundar.

Hon opererade bort livmodern för 2 år sedan, då hon fått en äggformad tumör i ena juvret (bröstkorg-knölar, i bröst). Hon var konstant skendräktig (mentalt-inbillning, gravid) med en förstorad livmoder (genitalier-kvinnliga-svullna). När hon var skendräktig visade hon tänderna mot hanhundar (mentalt-rädsla för män). Efter kastreringen har hon blivit snällare.

För 6 månader sedan fick hon inflammation i lymfan med äggformade svullnader i lymfkörtlarna (bröstkorg-svullnad-axillary, Lymfkörtlar axilar-armhålan körtlar).

Hon har fortfarande fettsvulster på bringan.

Hon sover helst under täcket på natten.

Hon kan falla helt in i sin egen lilla värld under promenader i parken, hon blir helt borta som en zoombi (mentalt-absorberad, begravd i egna tankar).

Nosen har droppat, senast var för ett par veckor sedan, och det rinner en klar vätska (näsa-utsöndring, vattnig). Det verkar som om luktsinnet har försämrats för det tar mycket längre tid för henne att spåra än tidigare (näsa-lukt, minskad)

Hon har varit lite torr i nosen (näsa-torrhet, insida), och det verkar som om sommarhettan gör det extra jobbigt (allmänt-varm luft, försämring).

Hon gillar att bli masserad.

Hon tycker om att äta älggräs.

Hon har en vårta på ena tassen.

Behandling

Tiken behandlades med Puls. M i fem veckor

Återbesök: En helt ny hund, är pigg och glad igen. Har inte haltat ett steg, har nu börjat leka med andra främmande hundar. Näsan droppar fortfarande, men luktsinnet verkar ha kommit tillbaka.

Puls. LM 1 i fem veckor, Puls. LM 6 i fem veckor

Återbesök efter 10 veckor: Luktsinnet bra. Ingen svullnad i lymforna. Hela hon luktar bättre.

Puls. LM 12 i fem veckor, Puls. LM 18 i fem veckor

Inga symtom